2016. június 5., vasárnap

Legyező és a szárazon megúszott szegedi vihar

Ez a körtúra  térképen egy legyezőre hasonlít... Szerintem.  Az egyik nagy előnye, hogy ha valamiért mégse szeretnénk végigcsinálni a kb. 70 km-es tekerést, akkor három helyen is megszakíthatjuk a túrát és visszamehetünk Szegedre. Vissza lehet fordulni Mórahalomtól, Zákányszéktől, Bordánytól és Zsombótól. Vannak bicikliúton megtehető szakaszok, de nagyrészt úton kell kerékpározni.





Mórahalom - bivalyok és rétes

Szegedről Szentmihályon és Röszkén keresztül vezet az út Mórahalomra. Az M5-ös autópálya felett átívelő híd lábától bicikliúton tekerhetünk, bár ha már arra járunk, akkor érdemes a bivalyokat is megnézni. Mi mindig megállunk meglesni, hogy mi a helyzet velük. Tegnap mocsaras madárparadicsom fogadott minket, láttunk hattyúkat, kócsagot, kárókatonát, pici madárkákat és nagyokat.

Hattyúcsalád a maróhalmi bivalyrezervátum mocsaras területén
Hattyúcsalád

Bivalyok kérődznek a mórahalmi bivalyrezervátum területén
Kérődző bivalyok

A bicikliút a bivalyrezervátum után nem sokkal elválik az úttól és tanyák és festői virágos mezők között. Lila, piros, sárga színek tarkállanak. Pipacsot, szarkalábat és ökörfarkkórót biztos, hogy láttam. Ami ezt az idilli hangulatot kicsit elrontotta az Szeged feletti fekete felhő volt. Mórahalomig akartunk eljutni és eldönteni, hogy továbbmegyünk, visszafordulunk vagy megállunk.
Mórahalmon szomorúan vettük tudomásul, hogy bezárt a kávézó, amelyet emlegettem a szerbiai posztban. A következő sarkon tértünk be a 4-es vendéglőbe. A hely retró hangulatú, olyan, mintha visszautaztunk volna a '80-as évekbe. Néhány hasonló hangulatú hellyel ellentétben itt törődtek a karbantartással és a takarítással, szívesen elücsörögtünk volna itt, ha beáll a rossz idő. Kávét, cappuccinót és sört kértünk, a kávé hozta a kötelező szintet.





Cappuccino sok tejhabbal rétegesen és kockacukorral, háttérben biciklis sisak
Sok tejhab, nagyon szeretem

A sör után kidugtuk az orrunkat és figyeltük a felhők vonulását. Úgy láttuk, hogy nem lesz gond, ezért útra keltünk. Nem jutottunk messzire... A Rétesház csábító táblákat helyezett el a bicikliút mellett. Úgy döntöttem, éhes vagyok és nekem rétes kell. Nagyon sokféle rétest lehet kapni és nagyon finomak. Ha nem raktak volna ki táblát, akkor elég lett volna az orromat követnem. 





Tovább Sándorfalva felé

A rétes után újult erővel vágtunk neki a tekerésnek. Néha Szeged fele nézelődtünk, de nem lett szebb az ég alja. Egyáltalán nem tűnt jó ötletnek Szeged felé fordulni. Néha megálltunk radarképet nézni. Erre csak nemrég szoktunk rá, a technika áldása... vagy átka. Zsombóig egész jó tempóban haladtunk, de végül nem mentünk be vörös sörért a kocsmába. A levegő lehűlt, a sör csak még jobban hűtött volna.


Barackfák  Zákányszék környékén földúttal
Barackfák valahol Zákányszék környékén

Szatymaz után néhány csepp esőt kaptunk a fejünkre, tényleg csak annyit, hogy két kezünkön meg tudjuk számolni a cseppeket. Ettől függetlenül Sándorfalva közepén betértünk a 100 éves cukrászdába egy sütire, ha már a sörözés kimaradt. Az áfonyás joghurtos tortaszelet nagyon finom volt.

Aszfaltút felezővonallal és két oldalt erdővel
Leginkább ilyen száraz úton tekertünk

Vissza Szegedre


Sándorfalva után egyre vizesebb lett az út, szaporodtak a tócsák. Szerencsére akkorák nem voltak, hogy lecsapjanak minket az autók. Szegedre beérve látszott, hogy komoly mennyiségű eső esett és jól jártunk, hogy nem fordultak vissza Szegedre hamarabb. Odafigyeléssel és szerencsével meg lehet úszni a biciklizést szárazon rossz időben is.


Pongyola pitypang termése


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Real Time Analytics