2020. június 3., szerda

Kukutyini bringázások

Tavaly több volt a hegyvidéki túrázás, mint a bringázás. Idén viszont belehúztunk! A száraz tavasz a mezőgazdaságnak nem jött jól, viszont bringával a földutak járhatóak voltak. Jóval kevesebb távolságot tudtunk megtenni földúton, mint aszfalton, de jókat lehet versenyezni a bolond nyulakkal.

A legrövidebb út Deszkre

A 43-as út melletti Szőreg-Deszk közötti bicikliutat felújították, viszont ha nincs feltúrva a Fő fasor végéről induló földút, akkor gyorsabban ki lehet jutni Deszkre. A körtöltés után aszfalton lehet száguldani a célunk felé. Az utolsó utcán balra kanyarodva gyorsan a főútnál találjuk magunkat. Innen a bicikliúton el lehet menni Klárafalva fele is. Egyenesen haladva némi kanyargással a deszki temetőhöz lehet jutni.

Deszk határában
Deszk templomtornya



Földutak háromszögben

A Szőreg-Klárafalva-Deszk háromszög erdőket, szántókat, rengeteg nyulat, őzet, madarat rejt. Amíg a repce virágozott, főleg sárga volt a táj.Mostanra már az árpa, búza zöldül, lassan sárgul... A földutak nagyrésze jó állapotban volt, valószínűleg ez most az esősebb időszaknak köszönhetően változott. A terület meglepően dombos, ismét bebizonyosodott, hogy az Alföld lapossága csak egy mítosz.
Ha van időnk kicsit lapulni, akkor az megfigyelhető, hogy milyen változatos itt az elővilág. A nyulak a szántóföldöken kergetőznek, olykor egy-egy őz is előugrál, a ragadozó madarak zsákmányra lesnek...

Tanya


Kukutyin

Mindenki ismeri a "Kukutyinban zabot hegyezni" mondást. Kukutyin területén Deszk, Kübekháza, Ferencszállás, Klárafalva települések osztoztak. Más források szerint a mai Ferencszállás területe Kukutyin. Bárhogy is van, a Maros gyakran kiöntött. Az 1880-as évekből származik a zabhegyezés. A helyiek csónakokba ültek, és úgy mentették meg a termést, hogy a kilogó zab fejét levágták. Ferencszállás címerében fedezhetjük fel ezt a jelenetet.

Menekülő nyúl

Szemfülesek észrevehetik a Dómot is...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Real Time Analytics