2016. augusztus 26., péntek

Laza tekerés az atkai holtághoz

A Tisza töltésen nemcsak Tiszasziget fele lehet eltekerni, hanem a szegedi oldalon Algyő felé is. Az Atkai Holt-Tisza könnyen megközelíthető, többféle útvonalból válogathatunk az algyői hídig.

Tavaszi pára egy gabonaföldön reggel
Tavaszi pára - sokszor mentünk el Atka fele


Biciklizés Algyőig

Szegedről végigbiciklizhetünk a töltésen egészen a holtágig. Tápé előtt nem gurulunk le a lejtőn a Sárga felé, hanem folytatjuk az utat egyenesen a töltés földútján az algyői hídig. A földút ne ijesszen el senkit, száraz időben jól járható és nem rázós.  Tekerés közben jó kilátásunk van az Alföldre, ha szerencsénk van, láthatunk őzeket, nyulakat, magasban köröző ragadozó madarakat.


Ijedt galambok repülnek fel egy kiszáradt fáról
Ijedt galambok

A másik lehetőség, hogy az algyői olajos utakon keresztül közelítjük meg a hidat. Az út egy körforgalomhoz vezet, onnan bicikliúton tekerhetünk a 47-es mellett. A faluba is bemehetünk, ha ahhoz van kedvünk, van egy kút az út mellett, ahol lehet kulacsot tölteni.
A harmadik lehetőség még csak elméletben létezik, reméljük nemsokára megépülhet a Szeged-Algyő bicikliút.

Az algyő vasúti híd szerkezete feketefehérben
A vasúti híd


Az algyői hídtól az atkai holtágig

A töltésen a hídtól aszfaltút vezet. Néha lehet találkozni autókkal, a holtág nagyon népszerű a horgászok körében, ezért van egy kis forgalom. Az egyik gátőr ház mellett a villanyoszlopon gólya szokott fészkelni. A töltésről jó kilátásunk van a fészekre, láttunk már madárfotósakat is óriási objektívekkel gólyafiókákat kukkolni. Az árteret szintén érdemes figyelni, ott megpillanthatunk madarakat, őzeket.


A gólyafészek a Tisza töltés mellett két gólyával
A gólyafészek a töltés mellett

Horgászok várnak a kapásra az Atkai-Holt-Tiszánál napnyugtakor
Horgászok várnak a kapásra


A holtágnál

A holtág mellett lehet sétálni, körülnézni, figyelni a horgászokat. Én nem tudnék nyugton ülni 5 percig se, nemhogy órákig várni a kapásra. Aki többre vágyik, átmehet az ártérbe körülnézni, esetleg egészen a Tiszáig le lehet sétálni, ha a szúnyogok hada nem riasztja el. A töltésen természetesen tovább lehet tekerni elvileg egészen Csongrádig, de innen már földút van, változó lehet a minősége. Mártélynál jártunk már úgy, hogy egy traktor barázdákat hagyott és a bicikli a lelket is kirázta belőlünk. Visszafele, de édesszájúaknak odafele is ajánlom az algyői cukrászdát a híd előtt. A kalória pótlása garantált a finom sütijeikkel.


Elfújtam :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Real Time Analytics