2016. július 29., péntek

Balaton-felvidéki tekergés - 3. rész

Utolsó kör indulás előtt

Eljött a hazautazás napja, de úgy voltunk vele, hogy délelőtt egy kisebb kör belefér. Ha már az előző napot ellustálkodtuk... Legurultunk ismét Pécselyre, aztán Vászoly fele folytattuk az utunkat. Nagyon szép szakasz ez a Pécselyi-medencében, még a Vászoly előtti kemény emelkedőt se bántuk. A kilátásért nagyon megérte a mászás és a szenvedés a napon.

Vászoly és Dörgicse

A kemping gondnoka javasolta, hogy Vászolyon nézzük meg a Viziszínpadot és a Szent Jakab forrást. Gyönyörű nyugodt hely, viszonylag sok időt töltöttünk ott, én körbeugráltam a tavat. A többiek fáradtabbak vagy lustábbak voltak nálam. Mielőtt elhagytuk volna a falut, megálltunk kávézni egy kocsmánál, ahol a helyiek érdeklődtek, honnan jöttünk. Dörgicse felé még egy kemény emelkedőn kellett feltekerni, aztán jött a hullámzó szakasz, ami a kedvencem a környéken. Ezúttal figyeltünk az út széli elágazásokra, mert a kisdörgicsei templomromot és a barokk kőhidat kerestük. A templomrom egy learatott búzamező közepén állt, egy darabon tolni kellett a bicikliket. A kőhidat is megtaláltuk, megnéztük, van-e troll alatta... Nem volt szerencsére.


A barokk kőhíd kisdörgicse közelében a Balatonfelvidéken
A barokk kőhíd, de a helyi hagyomány rómainak tartja

Dörgicsén a felsődörgicsei templomromnál álltunk meg. Rájöttünk, hogy nagyon nagy szükségünk van valami hideg italra, így türelmetlenül vártuk, hogy a szomszédos Levendula Major előtt kipakolják az árut és elkezdjék árulni a levendulaszörpöt hideg szódával. Azt hiszem, senki nem örült úgy levendula szörpnek, mint mi. Lehűtött minket, így kicsit lelkesebben vágtunk neki az utolsó nagy emelkedőnek.

A felsődörgicsei templomrom a balatonfelvidéken
A felsődörgicsei templomrom


Utolsó szakasz


Mencshelyig végig emelkedik az út, gyakran megálltunk és gyönyörködtünk a tájban. Egyre inkább éreztem, hogy a biciklimet nem hosszú emelkedők leküzdésére tervezték. Mencshely után viszonylag sík szakasz következik Nagyvázsonyig, ott belehúztunk. 


Meggyfa a Balatonfelvidéken nyáron terméssel
Szép, édes meggy, szedtem is belőle :-D Ilyen meggyek voltak a Kővirág levesében 

Szőlőtőkék és elvadult gyümölcsös a Balatonnal a háttérben
Utolsó pillantás a Balatonra


Szőlőtőkék a Badacsonnyal és a Guláccsal a háttérben
Utolsó pillantás a Badacsonyra


A kempingben indulás előtt gyors zuhanyt vettünk, hogy kicsit civilizáltabb külsőnk legyen. Szerintem a Balaton-felvidék az ország egyik legjobb biciklis terepe. Változatos táj alacsony forgalmú, felújított utakkal, hangulatos vendéglőkkel és borászatokkal. Remélem, hogy két év alatt az utak állapota nem változott, jövőre talán belefér, hogy ismét arrafele tekerjünk. :-)



Mencshely vége tábla pipacsokkal az útszélen
Mencshely búcsúzik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Real Time Analytics